Vilada iniciarà la restauració de l'església romànica de Santa Magdalena de Gardilans

Divendres, 19 d'octubre de 2018 a les 00:00

L’Ajuntament de Vilada restaurarà l’església romànica de Santa Magdalena de Gardilans. Per finançar les obres, el consistori ha aconseguit una subvenció de 200.000€ provinents del Programa Complementari de Reforma i Millora d’Equipaments Locals de la Diputació de Barcelona.

Avui Vilada ha rebut la visita institucional de Josep Ramon Mut Diputat delegat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona. L'equip de govern de l'Ajuntament i el Diputat han fet una roda de premsa de presentació del projecte de restauració de Santa Magdalena de Gardilans previst per principis de l'any 2019..

Els diners obtinguts serviran per cobrir la primera fase dels treballs de restauració: la consolidació estructural de l’edifici i la restauració de teulades. Quedant per una segona fase, i pendents d’obtenir finançament: els treballs d’anàlisi històrica i constructiva, l’acondicionament de l’entorn immediat i la restauració interior de l’església. Actualment l’estat de conservació de l’església és molt deficient i perilla la seva estabilitat. Presenta alteracions en forma d’esquerdes, deformacions, taques d’humitat i altres. De fet, l’any 2016 es va fer un apuntalament preventiu de les parts més compromeses de l’estructura.

L’Ajuntament de Vilada va establir la restauració de l’església com un objectiu de la legislatura actual, per tal de garantir la viabilitat futura de l’edifici. En aquest sentit, l’Ajuntament va demanar el recurs de planificació de la intervenció de monuments a través del catàleg de serveis de l’any 2015 de la Diputació. A través d’aquest recurs el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) va elaborar els treballs tècnics específics (aixecament de plànols, estudi geotècnic, seguiment arqueològic de l’obertura de cales i estudi d’estabilitat i diagnosi de lesions) per redactar l’Estudi Previ de Projecte de Restauració que ha definit les línies d’actuació i el cost econòmic aproximat de l’obra.

Santa Magdalena de Gardilans és d’origen romànic, tot i que va patir modificacions amb obres fetes als segles XVII i XVIII. L’església apareix clarament documentada l’any 903 en motiu de la seva consagració. Actualment l’església és BCIL des de l’any 2010. La propietat de l’edifici correspon a la parròquia de Sant Joan de Vilada, que en va cedir l’ús a l’Ajuntament fins a l’any 2039. Si bé és cert que en els últims anys, l’ús de l’edifici s’havia basat únicament en l’aplec anual del 22 de juliol, l’Ajuntament de Vilada confia que la seva restauració permetrà organitzar-hi un gran ventall d’esdeveniments culturals i turístics.

Darrera actualització: 19.10.2018 | 15:39