Ja es coneixen les obres guanyadores del VIIIè Concurs Literari Aurora Bertrana

Dimarts, 16 de febrer de 2021 a les 00:00

L’Ajuntament de Vilada ha organitzat un acte de reconeixement virtual a les persones que han guanyat el Concurs Literari Aurora Bertrana corresponent a l’any 2020. L’acte, presentat per Quim Pons, periodista i regidor del consistori, es pot veure a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Vilada. Ha comptat amb la participació de les persones premiades i dels membres del jurat del Concurs d’enguany

Tomàs Reyner, veí del municipi de Maçanet de la Selva, és el guanyador del primer premi del concurs a la categoria d’adults amb la narració titulada El desert dels Pinacles. L’autor ha explicat que el seu relat de ficció es basa en la teoria de la conspiració. “Ens trobem a l’any 2039 i a El desert dels Pinacles a Austràlia s’hi ha instal·lat un laboratori d’idees malignes controlat pels poders fàctics que dominen el món”. Reyner destaca que és un relat dur, amb un final que només podia acabar malament, ja que l’avió que transporta les persones que volien destapar i explicar l’existència d’aquest laboratori s’estavellarà a Turquia i no hi haurà supervivents.

El segon premi de la categoria d’adult s’ha adjudicat al rapitenc Ramon Obiol amb el text titulat El Bosc dels suïcidis. L’autor ha explicat que l’obra es basa en el trajecte vital d’un director comercial que té tots els béns materials possibles però no és feliç i pateix un estat depressiu crònic que el porta a plantejar-se a posar fi a la seva vida. Finalment, però, en els moments més difícils, connecta amb els petits plaers de la vida, que són els que donen la veritable felicitat. Obiol també ha destacat que “El Bosc dels suïcidis és un espai real que existeix al Japó”.

Pel que fa a la categoria juvenil, la guanyadora del primer premi és Aina Civit, amb el títol Monòleg d’una noia confinada. Civit ha destacat que li agrada escriure obres que arribin al cor de les persones que les llegeixen i que va escriure el text inspirant-se en el que sentia durant el primer confinament produït per la pandèmia de la Covid-19. El jurat també ha determinat que el segon premi en la categoria juvenil és per la narració titulada Adéu, escrit per Lluna Iglesias, del municipi de Tremp.

En la categoria infantil, les guanyadores del primer i segon premi han estat, respectivament, Laia Ara i Xènia Dosantos. La Xènia, que va escriure el text quan tenia 11 anys, ha explicat que la seva obra El Miracle tracta “d’una nena que tenia el seu primer examen de matemàtiques i que amb l’aparició d’un estel fugaç i una segona oportunitat va acabar traient un 10”.

La Laia ha escrit El país dels somnis. Ha explicat que l’argument es desenvolupa al voltant “d’un nen i una nena van a una escola al mig del mar. I un dia descobreixen un maletí que els teletransporta a un altre món on hi ha uns ninotets que són personatges de comptes màgics que els ajudaven a tornar a la vida real”. La Laia va escriure aquest text quan només tenia 9 anys.

El Jurat del VIIIè Concurs Literari Aurora Bertrana ha destacat “la diversitat i de temàtiques, que han tingut un nivell molt bo i de qualitat”. També ha destacat “que la pandèmia de la Covid-19 ha estat un dels temes inspiradors per a les persones participants”. Han format el jurat Marc Canturri (periodista), Gemma Comellas (directora de la Coral de Les Veus del Picancel de Vilada), Núria Mariano (psicòloga, tècnica del Consell Comarcal del Berguedà i secretària de l’Associació Cultural La Teia de Vilada), Lluís Mestres (dissenyador gràfic) i Aziz Salama (artista, pintor i professor).

L’Ajuntament de Vilada, com a organitzador del concurs, reivindica el llegat literari i artístic de la família Bertrana com una de les ensenyes més destacables del patrimoni cultural del municipi en l’últim segle.

Aquest concurs literari va néixer impulsat per un grup de joves del poble, i es va celebrar en una primera etapa amb èxit entre els anys 2008 i 2011. Amb motiu de l’Any Prudenci i Aurora Bertrana (2017), l’Ajuntament de Vilada va impulsar la recuperació de l’esdeveniment, que s’ha celebrat des de llavors amb èxit, consolidant-se any rere any pel que fa a la participació, fins a assolir el rècord de 89 obres presentades en aquesta edició.

Les dificultats derivades de la pandèmia de la Covid-19 han endarrerit l’entrega de premis del concurs i han alterat el format habitual. De totes maneres, l’Ajuntament de Vilada ja ha començat a preparar la propera edició del Concurs Literari Aurora Bertrana.

Darrera actualització: 16.02.2021 | 19:16