Vilada dona a conèixer dues plaques en record de Prudenci Bertrana i d'Aurora Bertrana

Dimecres, 13 de març de 2019 a les 00:00

El passat dissabte dia 9 de març es van donar a conèixer les dues plaques que recorden la presència del Prudenci Bertrana i l’Aurora Bertrana a Vilada. És un reconeixement conjuntament de l’Ajuntament de Vilada, Consell Comarcal de Berguedà i Òmnium Berguedà.  

A la placa de les Eres de Guardilans hi ha el dibuix de la casa de les Eres de Guardilans, fet pel Prudenci Bertrana. El text escollit descriu el paisatge i l’entorn del lloc, un paradís.

A la placa de la Sucursal, hi ha una pintura del poble de Vilada, fet per Prudenci Bertrana. En aquest punt, el visitant podrà visualitzar que el poble de Vilada ha crescut al peu d’una carretera, com deia en Prudenci. La importància d’aquest punt, és que hi varen conviure pare i filla.

Pels Bertrana a Vilada va ser un indret on varen trobar la tranquil·litat i un entorn per viure i deixar constància de Vilada a través dels seus llibres. Així, com va exposar el Sr. Jaume Farguell, “hi ha persones que no acaben amb la vida, sinó que perduren molt més”. En Pep Rafart i en Dani Montaña varen exposar la vida dels Bertrana a la comarca, però ressaltant que el lloc on varen escollir va ser Vilada, malgrat haver estat a Castellar de N’hug o a la Nou de Berguedà. La Sra. Isabel Cardona, amiga de l’Aurora Bertrana ens va explicar varis aspectes de l’Aurora Bertrana, emocionada recordant a la seva persona. Val a dir, que l’Aurora Bertrana està enterrada a un nínxol propietat de la família Cardona, a Berga. El president del Consell Comarcal del Berguedà, el Sr. Josep Lara, va posar en relleu la importància de posar en valor el que tenim a la comarca, seguint el lema “El Berguedà, Terra de futurs”. A treballar per tal de disposar d’una guia turística on els visitants del Berguedà coneguin el territori a partir de persones il·lustres. La Presidenta d’Omnium Berguedà, va exposar el treball realitzat conjuntament i la satisfacció de poder veure el bon resultat de la feina feta. Per part de l’Alcaldessa de Vilada, va transmetre la feina feta per tots els quins hi varen participar, la predisposició de tots els presents de portar-ho a terme, la generositat dels propietaris on es van col·locar les plaques, i en definitiva,  la continuació de seguir treballant en la figura dels Bertrana, recordant la reactivació dels Premis literaris Aurora Bertrana.   

Les persones que ens varen acompanyar varen poder gaudir de l’exposició dels Bertrana. Exposició que serà durant tota aquesta setmana, de 10 a 14:00h al Local Pirinenc de Vilada.

Varen excusar la seva presència a l’acte, la família Anglerill, la Sra. Clautre Guitart i el Sr. Xavier Pedrals, tots ells els hauria agradat molt ser-hi present.

Per part de l’Ajuntament és punt d’inici d’un treball que s’ha d’anar consolidant, tant a nivell local com comarcal com autonòmic. 

Darrera actualització: 13.03.2019 | 14:28