Itinerari C – Canals de Sant Miquel i Església de Sant Miquel (creada aplicació per a mòbil)

Dels abruptes obacs a les calmes dels plans.

És una bonica però exigent ruta que tant es pot començar del poble de Vilada com del Pla de la Fusta (aparcament 2: retallem 1 hora de camí). Llegiu els consells per saber les opcions.

Sortint de Vilada, travessarem la palanca de la riera de Vilada el Molí i Cal Boixader per enfilar-nos al collet de la Serra pel primer bosquet de rajolets. Del pont del Climent, sobre la ribera del Mergançol ens enfilem, ara si, sense descans per l’obac de la serra de Picancel direcció el cingle de la Por (no us espanteu). Pugem fins a creuar un portell rocós per bonics sots coberts de frondoses i prímules entre les fulles del terra.

Passada la font de la Casa del Bosc (única del camí), tindrem el primer contacte real amb el conglomerat. El trepitjarem i ens posarem davant del serrat del Migdia i cingle de l’Àliga (1081m) en arribar a un replà conegut com l’Era de la Castellona. En aquest moment ens endinsarem entre boixos dins el clot del torrent Fred, també conegut com la Selva, on antigament no arribava la llum a terra, però avui malmès per les ventades del 2014 que van fer caure molts arbres; el més significatiu, el Faig de bonica rabassa que hi havia al peu del cingle de la Por. Blades, grèvols, algun teix i petites clapes de faigs ens confirmen la toponímia del torrent.

Un cop dalt el collet dels Pins, ens dirigim al punt més alt del Serrat del Migdia. Balconada on la magnitud del paisatge ens fa perdre les paraules.

Tornem fins al collet per, progressivament anar tombant al costat solell de la serra pel collet de les Corts, cosa que ens ho fa saber la nova vegetació que ens acompanya: l’alzinar muntanyenc.

De pla, entre alzines i un terreny cada cop més afeixat ens dirigim al bonic pla de Sant Miquel, on l’església i el mas ens apropen de nou la petja de l’home. Aprofitem per descansar i fer l’àpat, ara amb vista al monestir de la Portella a sota, i el Serrat Pla i serra de Montsent al davant, últims contraforts abans de baixar a la plana del baix Berguedà.

De baixada per darrere el serradell dels Agullons, seguirem el rec dels Colletons. És una baixada bonica però forta, a trams una mica trencada pel pas de motos de trial, que farem pel costat del clot, creuant-lo repetides vegades, altres passant per la mateixa llera. Envoltats de rojalets i caducifolis, ens sorprendrà el tram de la fageda fins a la font dels Colletons coberta de grans molses i orella d’ós.

En un moment som al pont del Doro, on podem creuar (si l’aigua del pantà ens ho permet) i tornar al poble per la pista del costat de la fàbrica, sinó seguirem pel costat del Mergançol a l’obaga del Prat, esquitxada d’aurons i algun trèmol, fins al pont del Climent.

Agraïm la col·laboració de Pere Torner. Veí i coneixedor del municipi.

Consulta de la guia: Vilada i la seva rodalia. d'Ernest Costa i Joan Tort.

 

Itinerari creat per Natura Local. Mitjançant el següent enllaç us podreu descarregar l’aplicatiu pel mòbil i veure la fitxa completa: http://www.naturalocal.net/itinerari/ruta-a-sant-miquel-i-les-canals/321#vilada#ruta

Darrera actualització: 13.02.2017 | 14:05